تاریخچه
هسته اولیه گروه شرکتهای هیوندای در سال 1946 توسط چانگ جو-یانگ تأسیس شد و در طول دهه نخست فعالیتش، با استفاده از حمایتهای دولتی، انواع فعالیتهای صنعتی همچون: ساختوساز، فولادسازی، کشتیسازی، خدمات پشتیبانی، تجارت، الکترونیک و خدمات مالی را تحت پوشش قرار داد و در ابتدای دهه 1960 به بزرگترین شرکت خوشهای کره جنوبی تبدیل شد.
چانگ جو-یانگ در سال 1967 هیوندای موتور را بهعنوان شرکت تابعه گروه هیوندای و بازوی خودروسازی این گروه صنعتی تاسیس نمود. نخستین خودروی عرضه شده توسط این شرکت، فورد کورتینا بود، که با مشارکت مستقیم شرکت فورد، در کره جنوبی مونتاژ میشد. مالکین شرکت هیوندای با هدف ساخت خودرویی مستقل، مدیرعامل اسبق بریتیش لیلاند؛ جورج ترنبول را استخدام کردند. وی نیز با 5 مهندس بریتانیایی را برای پیشبرد توسعه و ساخت اتومبیل بکار گرفت.
مدیران هیوندای با مشارکت شرکتهای ایتالدیزاین به منظور طراحی خودرو و میتسوبیشی موتورز برای تأمین اجزای تولیدی و اکسل، اولین اتومبیل کرهای، یعنی هیوندایی پونی را در سال 1975 تولید کرد، که در پی آن، صادرات نخستین محصول بخش خودروسازی هیوندای، به کشور اکوادور، در همان سال آغاز شد. هیوندای پونی عنوان سازنده پرفروشترین اتومبیل کرهای را برای شرکت هیوندای به ارمغان آورد و هنوز هم این اتومبیل بدون رقیب باقیمانده است.
نسل دوم از خودروی هیوندای پونی در سال 1982 نقطه عطف دیگری را رقم زد و اولین صادرات در مقیاس وسیع خودروهای هیوندا، شکل گرفت. اتومبیل کوچک پونی با بهرهمندی از سود درآمد کارکنان کرهای، بازار اتومبیل کوچک کانادا را، در سال 1983 دگرگون ساخت. پس از آن بود، که دنیا از به وجود آمدن یک سازنده دیگر اتومبیل در آسیای جنوب شرقی مطلع شد.
تا سال 1991 شرکت هیوندای طیف اتومبیلهایش را به هیوندای الانترا بزرگتر، هیوندایی سوناتا و اولین کوپهاش توسعه داده بود. در همان سال اولین موتور آلفا 1٫5 لیتر را تولید کرد. فروشها مخصوصاً در همه بازارهای مهم آمریکا سریعاً در حال افزایش بود. با این حال این رشد اساساً به دلیل قیمت معامله پائین خودروهای هیوندای بود. حتی در دهه 1990 اتومبیلهای هیوندای هنوز برای کیفیت ضعیف ساخت و کم توجهی به جزئیات، انگشتنما بودند.
در سال 1997 بحران مالی آسیا، ضرر زیادی به صنعت خودروسازی کره جنوبی وارد ساخت، اما شرکت هیوندای از این فرصت استفاده کرد، تا شرکت کیا موتورز که ورشکست شده بود را، خریداری و تصاحب نماید و موقعیت پیشتاز خود در بازار داخلی کره را تقویت کند. با این وجود، این بحران قسمت تاریک فروش چند صنعتی را در شرکت مادر؛ یعنی هیوندای آشکار ساخت.
در پی فشارهای دولت وقت کره جنوبی، سرانجام مالکین هیوندای، اقدام به تفکیک گروه هیوندای نمودند، که پس از تکمیل فرایند تفکیک بخشهای مختلف این گروه، در سال 1998 چانگ مونگ-کو، فرزند ارشد چانگ جو-یانگ (بنیانگذار شرکتهای هیوندای) کنترل بخش خودروسازی را در دست گرفت، که امروزه همچنان نیز در جایگاه مدیر عامل اجرایی و رییس هیئت مدیره هیوندای موتور، سکان رهبری آن را در دست دارد. چانگ پس از تحویل شرکت، در سالهای نخست، مدیریت را از نو سازماندهی کرد، کنترل کیفی را ارتقا بخشید و سرمایهگذاری در زمینه تحقیق و توسعه را افزایش داد.
پس از جدا شدن از گروه هیوندای در سال 2000 شرکت هیوندای موتور توانست به همراه کیا موتورز، زیر چتر هیوندای موتور گروپ، تنها بر روی صنعت خودروسازی تمرکز کند. از آن زمان به بعد هیوندای موتور تحت مدیریت چانگ مونگ-کو، موفق شده تا حد چهارمین خودروساز بزرگ جهان، بهمراه کیا و خود به تنهایی، تا رتبه هشتمین شرکت بزرگ خودروسازی جهان، رشد کند. برنامه هیوندای، پیشروی تا به دست آوردن مقام پنجم تا سال 2014 است. در اروپا نیز امروزه سایتهای تولید و نیز طراحی توسط هیوندای ایجاد شدهاند.
در طول دهه 2000 میلادی، اتومبیلهای هیوندای بصورت وسیع در کیفیت ساخت، تکنولوژی و حتی ظاهر، توسعه یافتند، که تغییر ظاهر اتومبیلها و طراحی بدنه آنها، توسط مراکز طراحی جدیدی که از سال 2001 به بعد، راهاندازی شده بودند، انجام میشود.
تولید نسل چهارم از هیوندای سوناتا، در ابتدای دهه 2000 میلادی، با اتومبیلهای ژاپنی پُرفروش و جدید مخصوص خانواده، در بازار ایالات متحده آمریکا به رقابت پرداخت، در حالیکه مدلهای هیوندای آی10، هیوندای آی20 و هیوندای آی30، بازار اروپا را هدف قرار داده بودند و فروش زیادی را در اروپا به خود اختصاص دادند. این شرکت در سال 2008 هیوندای جنسیس را عرضه کرد، که رقیب خودروهای سایز بزرگ لکسوس و اینفینیتی بهشمار میآید.
کارخانه جدید در جمهوری چک طبق برنامه ظرفیت تولید سالانهای در حدود 300٫000 خودرو را خواهد داشت. بعلاوه هیوندای هماکنون بزرگترین کارخانه یکپارچه و سایت مجتمع تولید خودروی جهان، با ظرفیت تولیدی معادل 1٫6 میلیون دستگاه در سال را در اختیار دارد، که در شهر اولسان، کره جنوبی مستقر میباشد.
امروزه در کره جنوبی، هیوندای موتور به تنهایی بیش از 50٪ درصد از بازار فروش خودرو را به خود اختصاص داده است. شرکت هیوندای موتور با پشتیبانی مالی جام جهانی 2006 آلمان نیز وجهه خود را بخوبی بهبود بخشید. در حدود 1٫000 دستگاه خودروی هیوندای، در این دوره از جام جهانی فوتبال، در کشور آلمان، فعال بودند.
تولیدات فعلی
هیوندای آی10
هیوندای آی10 کوچکترین عضو خانواده هیوندای موتور است، که یک هاچبک پنج در میباشد و بیشتر برای بازار هند طراحی و ساخته شده است. این ماشین با موتورهای 1٫1 لیتری و 1٫2 لیتری دیزلی، بنزینی و الکتریکی عرضه شده است.
هیوندای آی20
هیوندای آی20 خودرویی کوچک و جمع و جور است، که از سال 2008 در هند و ترکیه تولید میشود. این خودرو پنج ستاره ایمنی را دریافت کرده است. هیوندای آی20 با موتورهای 1٫4 و 1٫6 لیتری و 5 در تولید شده و بصورت انحصاری در اروپا عرضه میشود.
هیوندای اکسنت
هیوندای اکسنت از سال 1994 در فهرست تولیدات هیوندای موتور قرار گرفت و تاکنون چهار نسل از آن تولید شده است. مدلهای مختلفی از اکسنت بصورت هاچ بک سه و پنج در و سدان چهار در تولید میشوند. موتورهای فعلی 1٫4 لیتری بنزینی با توان 107 اسب بخار و 1٫6 لیتری بنزینی با توان 123 اسب بخار میباشند. موتورهای دیزلی نیز برای این خودرو قابل انتخاب میباشند.
هیوندای الانترا
هیوندای الانترا یکی از محبوبترین خودروهای هیوندای موتور محسوب میشود، که تاکنون یک بار نیز بعنوان خودروی سال در آمریکای شمالی برگزیده شده است. الانترا بعنوان یک سدان کوچک و فشرده اما کامل و با موتورهای 1٫6 و 1٫8 لیتری عرضه میشود. این خودرو از سال 1990 در خط تولید هیوندای موتور قرار گرفته و تاکنون پنج نسل از آن، طراحی و تولید شده است.
هیوندای آی30
هیوندای آی30 اشتراکات فراوانی با الانترا دارد، اما بزرگترین تفاوت آن در سبک هاچبک بدنه میباشد. در کانادا و ایالات متحده آمریکا با نام الانترای واگن یا نسل چهارم الانترا عرضه میشود. پلتفرم این اتومبیل با کیا سید یکسان و مشترک است. مشخصات این مدل شامل: طول*عرض*ارتفاع 430*178*148 سانتیمتر، فاصله دو محور جلو و عقب 265 سانتیمتر و وزن خالص آن معادل 1185 کیلوگرم میباشد.
هیوندای آی40
هیوندای آی40 یکی از جوانترین خودروهای هیوندای است، که در سال 2011 معرفی شد و در رده خودروهای خانوادگی متوسط و بزرگ قرار میگیرد. این خودرو در دو نوع سدان چهار در و واگن پنج در تولید میشود و در پلتفرم با سوناتا یکی است و آن را نسخه اروپایی سوناتا میدانند. مدل آی40 بجز اروپا، در استرالیا و نیوزیلند نیز به فروش میرسد.
هیوندای سوناتا
هیوندای سوناتا یکی از پرفروشترین مدلهای کمپانی هیوندای موتور در سالهای گذشته بهشمار میآید. سابقه تولید این خودرو به سال 1985 بر میگردد. نسل ششم سوناتا دیگر یک خودرو فول سایز شناخته میشود. موتورهای 2 و 2٫4 لیتری روی این خودرو قرار میگیرند.
هیوندای آزرا
هیوندای آزرا سابقهای طولانی دارد و از سال 1986 در خط تولید هیوندای قرار دارد و فاصله بین دو خودروی سوناتا و جنسیس سدان را پر میکند. این خودرو در کلاس لوکس قرار گرفته و در حال حاضر موتورهای 2٫4 لیتری، 3 لیتری و 3٫3 لیتری روی این اتومبیل قرار میگیرند.
هیوندای ولاستر
هیوندای ولاستر یکی از جدیدترین خودروهای اسپرت کامپکت هیوندای است که در سال 2011 عرضه شد و در کلاس کوپه و سه درب میباشد.
هیوندای جنسیس کوپه
هیوندای جنسیس کوپه را میتوان تلاش هیوندای برای تمایز بین محصولات عادی و لوکس خود دانست. جنسیس کوپه از سال 2008 وارد بازار شد. این خودرو اولین مدل کوپه دیفرانسیل عقب هیوندای بود که در پلاتفرم با جنسیس سدان اشتراکاتی دارد. در حال حاضر دو موتور دو لیتری چهار سیلندر توین توربو و شش سیلندر 3٫8 لیتری روی جنسیس کوپه قابل انتخاب میباشند. مدل چهار سیلندر 274 اسب بخار نیرو و 275 پوند فوت گشتاور تولید میکند. این اعداد برای مدل شش سیلندر به ترتیب 348 اسب و 295 پوند فوت میباشند.
هیوندای جنسیس سدان
هیوندای جنسیس سدان، یکی از خودروهای لوکس کرهای است، که برای رقابت با خودروهای لوکس اروپایی و ژاپنی وارد بازار شده است. جنسیس سدان فعلی، در سال 2008 رونمایی شد. سدان لوکس جنسیس همان راهی را میرود که نیسان با اینفینیتی و تویوتا با لکسوس پیمودهاند.
هیوندای ایکواس
هیوندای ایکواس گرانترین و لوکسترین خودروی هیوندای که یک سدان اندازه بزرگ است. و در خاورمیانه بنام سنتینیال شناخته میشود. نسل اول این خودرو تا سال 2008 تولید میشد. اما از سال 2009 نسل دوم با الهام از مرسدس و بی ام و و لکسوس با موتور هشت سیلندر پنج لیتری عرضه میگردد. یک مدل لیموزین نیز از این خودرو وجود دارد که 30 سانتیمتر فضای بیشتری بین دو محور ایجاد شده است.
هیوندای وراکروز
هیوندای وراکروز از سال 2006 تاکنون پرچمدار شاسی بلندهای هیوندای بوده است. از امن ترین خودروهای این کلاس محسوب میشود. طول*عرض*ارتفاع 484*195*181 سانتیمتر، فاصله بین دو محور 280 سانتیمتر و وزن خالص 1936 برای مدلهای دیفرانسیل جلو و 2011 کیلوگرم برای مدلهای دو دیفرانسیل
هیوندای سانتافه
هیوندای سانتافه را باید محبوبترین شاسی بلند هیوندای دانست که با قیمت مقرون بصرفه و تواناییهای مناسب و امکانات خوب خود، مشتریان زیادی را برای خود دست و پا کرده است. سانتافه در پلاتفرم با کیا سورنتو شریک میباشد. از ماه ژوئن نسل سوم سانتا فه در مدل 5 نفره و از ماه نوامبر مدل 7 نفره آن به بازار خواهند آمد. مدلهای با هفت صندلی از فاصله بین دو محور بیشتری برخوردارند و همچنین هواکش موتور، رینگهای 18 اینچی، اگزوز و فرم بدنه آنها متفاوت میباشد.
هیوندای توسان
هیوندای توسان فعلی اولین بار در سال 2009 در نمایشگاه فرانکفورت به نمایش درآمد. هیوندای برای تولید این مدل 36 ماه زمان و 225 میلیون دلار صرف توسعه و تحقیق نموده است. موتورهای بنزینی 1٫6، 2 و 2٫4 لیتری روی توسان قابل نصب اند. موتور چهارسیلندر 2 لیتری 165 اسب بخار نیرو تولید میکند و مدل 2٫4 لیتری هم 176 اسب بخار. هیوندای توسان، همانند برادر بزرگتر خود در دو نوع دیفرانسیل جلو و دو دیفرانسیل عرضه میشود.
بازار اروپا
داستان موفقیت هیوندای موتور در بازار خودروی اروپا، سال 1995 با معرفی مدل جمعوجور هیوندای پونی آغاز شد، که با قیمت پایین خود، مورد استقبال قرار گرفت. نه سال بعد از آن هیوندای با معرفی هیوندای سانتافه مهمترین گام را برای تبدیل شدن به یک خودروساز جهانی برداشت. آن مدل اسیووی دروازه بازارهای پر منفعت و جدید اروپا را برای این خودروساز، گشود. از نسل اول سانتافه در سراسر جهان بیش از یک میلیون دستگاه به فروش رفت.
امروزه از هر 10 خودروی کلاس اسیووی در آلمان، یکی هیوندای است. این شرکت هماکنون برای هر کلاس خودرو یک مدل پرفروش را ارائه کرده است، برای نمونه برای بزرگراه، خارج از شهر و حتی دشتهای سنگلاخی، مدلهایی چون تیراکان، توسان و سانتافه، را تولید نموده است.
در فهرستهای زیر، آمار فروش خودروهای سبک شرکت هیوندای موتور، در 3 کشور اروپایی درج شده است. اعداد درج شده، در ستون زیر نام هر کشور، نمایانگر تعداد خودروهای بهفروش رسیده میباشد.
هیوندای در ایران
شرکت آسان موتور نمایندگی انحصاری واردات خودروهای هیوندای موتور به ایران را در اختیار دارد. این شرکت در سال 1385 و در پی بازگشایی مجدد واردات برای طیف خاصی از خودروهای خارجی به ایران، فعالیت خود را آغاز نمود.
آسان موتور از سال 2006 مجوز واردات پنج مدل هیوندای آزرا، هیوندای سوناتا، هیوندای توسان، هیوندای سانتافه و هیوندای کوپه را دریافت کرد، سپس در سال 2009 نیز اقدام به واردات سری دوم از خودروهای شرکت هیوندای مطابق با استانداردهای اروپایی از جمله هیوندای جنسیس، هیوندای آیایکس55 و هیوندای آی30 نمود .