کروز کنترل چیست و چگونه کار می‌کند؟

  یکی از قابلیت‌هایی که سالهاست در خودروها تعبیه می‌شود، کروز کنترل یا کنترل کننده سرعت است که در برخی از خودروهای بازار دیده می شود.  

شنبه، ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۱:۵۷ |

با توجه به پیشرفت تکنولوژی در صنعت خودروسازی یکی از قابلیت‌هایی که در خودروها تعبیه می‌شود، قابلیت کروز کنترل یا کنترل کننده سرعت یا Cruise Control است. این قابلیت باعث می‌شود برای رانندگی‌های طولانی و یکنواخت در بزرگراه‌ها و ... سرعت ماشین روی یک مقدار ثابت تنظیم شود و بدون هیچ‌گونه اقدام دیگری رانندگی راحتی را تجربه نمایید. با ما تا انتها این نوشتار همراه شوید تا اطلاعات کاملی درباره کروز کنترل یا کنترل کننده سرعت کسب کنید.

سیستم کنترل کننده سرعت روی خودروهای جدید و مدل بالا تعبیه می‌شود و در سایر خودروها به صورت آپشنال مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که این سیستم روی خودروی شما وجود ندارد، می‌توانید با پرداخت هزینه، این سیستم را با توجه به مدل‌ها و کیفیت‌های متفاوت روی خودرو نصب نمایید.

اجزای سیستم کروز کنترل
اجزای کنترل کننده سرعت روی خودروها در سه دسته قرار می گیرند که عبارتند از:

  • عملگر یا Actuator
  • واحد کنترل الکتریکی یا ECU
  • Command Module

عملگر یا Actuator در سیستم Cruise Control سرعت خودرو را بر اساس دستوراتی که به آن داده می‌شود تنظیم کرده و وظیفه باز و بسته کردن دریچه گاز را بر عهده دارد.

واحد کنترل الکتریکی یا ECU به عنوان مغز فعال در سیستم کنترل کننده سرعت، وظیفه پردازش اطلاعات را بر عهده دارد. کار واحد کنترل الکتریکی یا ECU دریافت اطلاعات ورودی و پس از پردازش داده‌ها، دستورات لازم را در سیستم کروز کنترل تولید و ارسال می‌نماید.

واحد فرمان یا Command Module با استفاده از دکمه‌هایی که روی فرمان تعبیه می‌شود این توانایی را به راننده می‌دهد تا بتواند توسط این دکمه‌ها میزان سرعت خودرو را کم یا زیاد کند یا حتی توانایی خاموش و روشن کردن سیستم کروز کنترل را نیز دارد.

انواع عملگرهای کروز کنترل
انواع عملگرهای کروز کنترل یا Cruise Control عبارتند از:

  • سیستم فاقد عملگر
  • سیستم عملگرهای خلأ یا Vacuum
  • سیستم عملگرهای الکتریکی

سیستم کروز کنترل از سیستم‌های مختلفی برخوردار است و هیچ‌گونه شباهتی در نحوه عملکرد آنها دیده نمی‌شود.

کروز کنترل چگونه کار می‌کند؟
در حالت عادی رانندگی، برای حرکت کردن خودرو باید پدال گاز را فشار دهید، در جاده‌های طولانی همانند بزرگراه‌ها و آزادراه‌ها که اغلب مسیر یکنواخت و خسته کننده است. برای اینکه راننده کمتر احساس خستگی نماید، برای اولین بار در شرکت‌های آمریکایی در سال ۱۹۸۵ میلادی سیستم کروز کنترل مورد بهره برداری قرار گرفت.

سیستم Cruise Control به مرور دستخوش تغییرات شده و علاوه بر تثبیت سرعت، با برخورداری از رادارهای که در خودرو قرار داده شده، قابلیت تشخیص فاصله با دیگر خودروها را دارند و همین امر باعث بالا رفتن امنیت رانندگی برای راننده و سرنشینان خواهد شد.

سیستم کنترل سرعت قابلیت تنظیم، خاموش و روشن شدن توسط راننده را دارد و در صورت فعال شدن سیستم توسط راننده، کنترل سرعت با تنظیم دریچه گاز قابل انجام است.

دریچه گاز در این شرایط دیگر با فشار دادن پدال گاز عمل نمی‌کند و توسط کابلی که به سوپاپ دریچه کنترل سرعت متصل است، قدرت موتور تنظیم می‌شود. این سیستم برای سرعت‌های زیر ۵۰ کیلومتر بر ساعت عمل نمی‌کند و بهتر است که برای عملکرد مناسب در سرعت‌های بالاتر یعنی بیش از ۷۰ کیلومتر بر ساعت از این قابلیت استفاده نمایید.

مزایای استفاده از کروز کنترل چیست؟
سیستم کنترل سرعت برای مسیرهای کم ترافیک بسیار مناسب است و برای رانندگی در بزرگراه‌ها که نیاز به داشتن سرعت بالایی است مورد استفاده قرار می‌گیرد و از جمله مزایای استفاده از این سیستم می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • تثبیت سرعت خودرو با زدن یک کلید
  • قابلیت تنظیم کاهش و افزایش سرعت خودرو
  • بالا بودن رفاه راننده و ایمن بودن رانندگی
  • نصب راحت و آسان روی انواع خودرو
  • مدیریت دریچه گاز و کاهش مصرف سوخت خودرو
  • کاهش دردهای کمر و پای رانندگان

از جمله دیگر مزایای سیستم کروز کنترل می‌توان نحوه استفاده آسان از آن اشاره کرد، چرا که با فشردن پدال ترمز در خودروهای گیربکس اتومات، در خودروهای گیربکس دستی با فشار دادن پدال کلاچ، سیستم غیر فعال می‌شود و کنترل خودرو به حالت عادی باز می‌گردد.

انواع دکمه در سیستم کروز کنترل
با توجه به شرکت خودروسازی نوع دکمه‌ها و آپشن‌هایی که سیستم کنترل سرعت داراست، نیز متغیر خواهد بود. اما در حالت کلی سیستم Cruise Control دارای دکمه‌های ذیل است:

  • دکمه on/off یا خاموش و روشن
  • دکمه set یا تنظیم
  • دکمه accel یا افزایش دهنده سرعت به اندازه یک کیلومتر بر ساعت با هر بار فشردن آن
  • دکمه cost یا کاهش دهنده سرعت به اندازه یک کیلومتر بر ساعت با هر بار فشردن آن
  • دکمه resume یا لغو موقت سیستم کنترل کروز
  • دکمه cancel یا لغو کامل سیستم کنترل کروز

در شرکت‌های مختلف شاید اسم هر یک از دکمه‌های فوق دستخوش تغییرات شود، اما در حالت کلی عملکرد هر یک از این دکمه‌ها در تمامی خودروها یکسان است و در شرایط سخت رانندگی همچون قرارگیری در سراشیبی، سرازیری، تونل و... به صورت خودکار سیستم کروز کنترل غیر فعال می‌شود. برای بالا بردن دقت و امنیت رانندگی در این مواقع کنترل خودرو را با استفاده از پدال ترمز و گاز به دست بگیرید.

کروز کنترل چیست؟
سیستم کروز کنترل علاوه بر تثبیت سرعت، با برخورداری از رادارهای که در خودرو قرار داده شده، قابلیت تشخیص فاصله با دیگر خودروها را نیز داراست و امنیت رانندگی برای راننده و سرنشینان فراهم می کند.

سیستم کروز کنترل چند عدد دکمه دارد و هر کدام چه وظیفه‌ای دارند؟
۶ عدد. دکمه on/off مخصوص خاموش و روشن کردن، دکمه set مخصوص تنظیم کردن، دکمه accel که به جهت افزایش سرعت بکار گرفته می شود، دکمه cost که به جهت کاهش سرعت استفاده می شود، دکمه resume مخصوص لغو موقت سیستم‌، دکمه cancel مخصوص لغو کامل سیستم

اگر سیستم کروز کنترل به صورت آپشنال بر روی خودروی شما قرار ندارد شما می ‌توانید با پرداخت هزینه بیشتر نسبت به برخورداری از این اپشن اقدام کنید.


کروز کنترل چیست و چگونه کار می‌کند؟
دانشنامه

کد محتوا: ۲۲۵۰۷

ارسال: شنبه، ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۱:۵۷

به روز شده: شنبه، ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۸:۳۷

کلید واژه‌‌ها: کروز کنترل

نوع: دانشنامه

فرستنده: دبیر محتوا

منبع: digiato

بازدید: ۵۷۴

زبان: پارسی

(۳ مورد )
در حال حاضر امکان ثبت نظر برای شما وجود ندارد، برای افزودن نظرتان، باید ابتدا به سایت وارد شده‌‌ باشید. برای ورود به سایت اینجا کلیک کنید. چنانچه هنوز عضو سایت نشده‌‌اید، اینجا کلیک کنید. (ثبت نام در سایت تنها ۱ دقیقه طول می‌‌کشد!)

نظری وارد نشده است، شما اولین باشید ...

کاردو، به عنوان یکی از بزرگترین فضای آنلاین تبادل و معامله خودرو، در حال حاضر به صدها مشتری در حال ارائه خدمات است. در این نسخه از وب‌سایت کاردو سعی شده است با بهره‌گیری از آخرین متدهای توسعه و برنامه‌نویسی امکان استفاده کاربران از سایت در دستگاه‌های هوشمند (موبایل، تبلت) به صورت ویژه‌ای فراهم می‌سازد و طراحی سایت به گونه‌ای است که لایه‌بندی سایت بر اساس دستگاه شما تطبیق می‌یابد.

این سایت ماحصل، تلاش‌های چندساله کارشناسان خبره در ۲ حوزه صنعت خودرو و IT بوده است و سعی شده است بنا به نیاز کاربر ایرانی و بر اساس شیوه فعالیت جاری کشور سریعترین و بهترین انتخاب‌ها فراهم باشد.

«کاردو» واژه‌ی اصیل پارسی است و به معنای توانمندی و پشتکار است، همچنین نگارش انگلیسی آن (CarDo) به معنای فعالیت مرتبط با خودرو می‌باشد. «کاردو» تمام تلاش خود را انجام می‌دهد تا شایسته خدمت‌رسانی به شما باشد.

به دلیل حجم بالای آگهی‌های ثبت شده، امکان بررسی صحت و اصالت آن‌ها امکان‌ناپذیر است، پیش از هرگونه معامله از صحت و اصالت مدارک و خودرو مطمئن شوید، در صورت نیاز می‌توانید از کارشناسان بخش خدمات مشتریان ما جهت راهنمایی و باری‌رسانی استفاده کنید.

طبق ماده ۳ آیین نامه اجرایی ماده ۷ قانون حمایت از مصرف کنندگان مسئولیت تبلیغ خلاف واقع بر عهده سفارش دهنده و سازنده آگهی است.

© ۱۳۹۳-۱۴۰۳ :: کلیه حقوق برای سایت کاردو محفوظ است. استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است.